Desalinizarea, filtrarea si purificarea apei
Pentru a acoperi necesarul de apa potabila, s-au descoperit si dezvoltat metode de a inlatura si filtra sarea din apa de mare.
Exista metode de desalinizare care se bazeaza pe fenomenul de evaporare: evaporare multi-efect, compresia distilarea vaporilor si evaporarea rapida. Aceasta din urma este cel mai des utilizata constand in incalzirea apei de mare si pomparea in rezervoare de joasa presiune, unde apa este transformata rapid in abur, care apoi condeseaza si este colectat sub forma de apa pura. Metoda care se bazeaza pe inghetarea apei sarate: dupa inghetare, cristalele de gheta sunt separate, curatate si topite rezultand apa pura.  Metoda care se bazeaza pe fenomenul de osmoza inversa: apa supusa presiunii trece printr-o membrana speciala care retine mineralele. Metoda care se bazeaza pe electrodializa se foloseste la desalinizarea, purificarea si filtrarea apei putin sarate si se realizeaza din anul 1962 in orasul Buckeye din Arizona si consta in eliminarea anionilor si cationilor rezultati prin dizolvarea sarii in apa prin membrane speciale, cu ajutorul curentului electric.
Desalinizarea apei de mare este un proces costisitor, de aceea se realizeaza deocamdata doar in zone cu deficit de apa. Mai putin scumpa este desalinizarea apei putin sarate, in consecinta se fac eforturi de a dezvolta si aplica metode care sa realizeze acest lucru.